Op avontuur rond Queenstown

Ik ben nog steeds aan het werk in Queenstown dus vandaar dat ik niet meer zo vaak een blogje schrijf. Het leven is redelijk ‘normaal’. Werken, borrelen, chillen, je kent het wel.

Maar de afgelopen tijd heb ik wel weer wat meer gezien van de omgeving van Queenstown. Doordat het skiseizoen voorbij is, heb ik ineens zoveel vrije tijd. In het begin miste ik het skien wel maar inmiddels heb ik vooral zin in de zomer. De extra vrije tijd gebruik ik deels om meer te werken maar deels ook om lekker te chillen of leuke dingen te doen.

Nu het weer wat warmer wordt (het is bijna zomer!) smelt alle sneeuw op de bergen en zijn de meeste hiking tracks weer open. Ik was nooit zo’n hiker maar hier in Nieuw Zeeland zijn zoveel mooie plekken die je alleen te voet kan bereiken, dat ik vanzelf een beetje van hiken ben gaan houden.

Queenstown
Queenstown
Kawarau gorge in de buurt van Queenstown
Kawarau gorge in de buurt van Queenstown

Zo heb ik onlangs Ben Lomond beklommen. Ben Lomond is een berg in Queenstown en ik woon onderaan deze berg. Het was een pittige wandeling, steil omhoog met onderweg af en toe wat sneeuw op het pad. Maar het uitzicht onderweg en vanaf de top was weer waanzinnig! De besneeuwde bergen aan de ene kant en Queenstown en Lake Wakatipu aan de andere kant.

Uitzicht halverwege
Uitzicht halverwege
Op de top!
Op de top!
Af en toe een stukje door de sneeuw
Af en toe een stukje door de sneeuw
Uitzicht over Wakatipu en Queenstown
Uitzicht over Wakatipu en Queenstown

Verder maakte ik wat kleine tripjes met vrienden. O.a. naar Arrowtown, een historisch dorpje zo’n 20 minuten van Queenstown, Lake Moke, een mooi meer en gebied dichtbij Queenstown en Glenorchy, een dorpje aan het einde van het meer. Deze mini roadtrips zijn altijd leuk want ook onderweg is er vanalles te zien, zelfs bij zo’n korte afstand!

Boathouse in Glenorchy
Boathouse in Glenorchy
De weg langs het meer van Queenstown naar Glenorchy
De weg langs het meer van Queenstown naar Glenorchy
Glenorchy
Glenorchy
Lake Wakatipu
Lake Wakatipu
Cheers!
Cheers!
Potje Frisbee spelen
Potje Frisbee spelen
Lake Moke
Lake Moke
Lekker hiken
Lekker hiken

dsc02468

 

Vorig weekend heb ik voor het eerst een ‘Great Walk’ gedaan; de Routeburn track. Er zijn 9 ‘Great Walks’ in Nieuw Zeeland. Dit zijn ‘tramping’ tracks (tramping is het kiwi woord voor hiken) die je in meerdere dagen aflegd en waarbij je overnacht op een camping of in een hut van DOC (het Staatsbosbeheer van NZ). Ik ging dus voor de Routeburn track. Het is de kortste Great Walk maar volgens velen ook de mooiste!

Ik begon de tocht aan de Queenstown kant, in Glenorchy. De eerste dag was een korte afstand dus ideaal om te wennen aan het wandelen met een backpack. Het weer was top dus ik stopte vaak om foto’s te maken van de omgeving. De tocht liep langs de kraakheldere blauwe rivier, langs de vallei en vervolgens tegen de berg op naar de 1e overnachtingsplek. Vanuit de hut keek je aan de ene kant uit over de vallei terwijl aan de andere kant een gigantische waterval te zien was.

1 van de vele hangbruggen op de Routeburn
1 van de vele hangbruggen op de Routeburn
Even chillen in de vallei
Even chillen in de vallei
Uitzicht tijdens het klimmen
Uitzicht tijdens het klimmen

De hutten zijn basic. Beide hutten waar ik overnachte hadden 48 bedden, verdeeld over 2 slaapzalen. Een bed is alleen een matrasje, zelf neem je dus een slaapzak mee. Er is een keuken met gasstelletjes maar je moet je eigen pan, bord etc. meenemen en natuurlijk genoeg eten voor 3 dagen. Er zijn wel toiletten maar geen douches of warm water. Afzien dus 😉

Routeburn Falls
Routeburn Falls

De eerste nacht in de hut ontmoette ik een aantal mensen die ik de dag erna ook allemaal weer tegen kwam op weg naar de volgende hut. De 2e dag was veel klimmen maar ook weer prachtige uitzichten over de besneeuwde bergen, mooie meren en beekjes. Het water is overal zo schoon en helder dat het veilig is om te drinken. Handig want je hoeft dus geen water mee te zeulen.

Beekjes, bergen en sneeuw op dag 2
Beekjes, bergen en sneeuw op dag 2

dsc02621

Wandelen langs de klif
Wandelen langs de klif
Afdaling naar de hut (hut in het hoekje aan het meer)
Afdaling naar de hut (hut in het hoekje aan het meer)

dsc02682

Ook de hut waar ik de 2e nacht sliep lag weer op een top locatie: aan een blauw turquoise meer, omringd door bergen. De volgende dag was de laatste dag van de tocht. Helaas was de  blauwe lucht verdwenen en zag het eruit alsof het elk moment kon gaan regenen. Ik liep lekker door en stopte alleen af en toe voor een foto. Maar een uur voor het einde begon het toch te regenen! Ach ja, had ik die regenjas en regenhoes toch niet voor niks meegenomen. Vanaf het eindpunt was het nog zo’n 3,5 uur rijden terug naar Queenstown. M’n huisje met eigen slaapkamer, een douche en een koelkast vol met eten voelde ineens extra luxe!

Uitzicht op Lake McKenzie vanaf de hut
Uitzicht op Lake McKenzie vanaf de hut
Het regent...
Het regent…

De aardbeving waarover je ongetwijfeld gehoord hebt, gebeurde toen ik de Routeburn track deed. Niks gevoeld en zelfs niets over gehoord tot een halve dag later! Er is geen bereik en geen internet dus niemand wist van iets. Gelukkig is Queenstown niet getroffen en zit ik hier veilig. Kaikoura, aan de oostkust van het zuidereiland, is het hardst getroffen. Ik zou hier met kerst en oud&nieuw naar toe gaan maar het is momenteel onduidelijk of Kaikoura tegen die tijd bereikbaar zal zijn.

Daarnaast wilde m’n manager heel graag dat ik tot begin januari zou  blijven zodat ik hier nog kon helpen met de overgang van studenten eind december. Daarom heb ik besloten om toch nog wat langer in Queenstown te blijven en dan vanaf begin januari echt verder te reizen! M’n visum verloopt ook op 1 maart dus het wordt tijd om weer te reizen.

Oktoberfest op werk!
Oktoberfest op werk!

 

Groetjes!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *