Ter land, ter zee en in de lucht!

Zo’n 9 jaar geleden tijdens mijn tijd in Zuid Afrika schreef ik een blog met dezelfde titel. De reden dat ik toen in de lucht was hetzelfde als dit keer, namelijk skydiven!

–Sorry voor de slechte kwaliteit foto’s maar dat is omdat wifi te traag is voor goede foto’s helaas–

Maar ik begin bij het begin, op het land. M’n reis ging verder van Punakaiki naar Franz Josef. In Punakaiki (beginnen jullie al aan de lastige namen te wennen?) bezocht ik eerst nog even de Pancake Rocks. Dit zijn rotsen die bestaan uit allemaal laagjes, met veel fantasie is het dus een stapel pancakes. De reis ging verder naar de gletsjers, naar Franz Josef. In Nieuw Zeeland hoef je je onderweg nooit te vervelen want de uitzichten onderweg waren weer spectaculair.

image
Uitzicht onderweg
image
Pancake rocks
image
Pauze in Hokitika

Franz Josef is een klein dorpje maar vol met toeristen die de gelijknamige gletsjer komen bekijken. Het gaat slecht met de gletsjer want hij krimpt snel. Daarom is het niet meer mogelijk om te voet op de gletsjer te komen, alleen nog met helikopter tochten. Ik maakte op dag 1 een wandeling naar de gletsjer, niet erop naar wel door het gebied waar de gletsjer ooit was tot het punt waar die nu is. Het hele gebied ligt vol met kapotte rotsen etc, je kan echt zien wat de kracht van het ijs heeft gedaan.

image
Gletsjer

image

Ik ging uiteindelijk niet voor een helikopter tocht maar ging wel de lucht in. Naast Franz Josef ligt Fox Glacier, een andere gletsjer. De skydive hier is uitgeroepen tot op 1 na mooiste in de wereld (na Mount Everest!). Die moest ik dus doen! 10 jaar geleden sprong ik in Zuid Afrika ook al eens uit een vliegtuig maar daar herinner ik me inmiddels nog weinig van. Ik werd s’ ochtends vroeg opengehaald maar moest vervolgens op het vliegveldje best lang wachten. Niet goed voor de zenuwen! Eindelijk was het zover en mocht ik het vliegtuig in, samen met instructeur Nico (toevallig een Zuid Afrikaan!). De uitzichten vanuit het vliegtuig waren al adembenemend: de gletsjer, sneeuw op de bergen, Mt Cook en de zee aan de andere kant. Voordat ik het wist waren we hoog genoeg (4km) en ging het luik open. De persoon voor me was in 1 seconde verdwenen en nu waren wij aan de buurt. Ineens val je met 200 km per uur naar beneden. Waaaw, bizar! Eng, gaaf, alles tegelijk. Ik probeerde zoveel mogelijk om me heen te kijken en ook nog in de camera te lachen. Na een kleine minuut is de vrije val voorbij en opent de parachute. Vanaf dat moment is het heel relax en kun je eindelijk weer normaal ademen. De landing ging soepel en het was allemaal veel te snel voorbij. Gelukkig heb ik de foto’s nog!

image
Klaar voor vertrek!
image
Vrije val! Check de zee
image
Vrije val met gletsjer

Na deze vette ervaring reisde ik door naar Wanaka. De uitzichten onderweg waren weer super! En bij aankomst in Wanaka bleek het daar ook supermooi te zijn. Het is hier herfst dus de bomen hebben mooie kleuren. Daarnaast ligt Wanaka aan een meer omgeven door bergen, een plaatje is het! 

image
Herfst!
image
Sunset Wanaka

Ik chillde hier wat en wandelde langs het meer. Toen ik weer genoeg energie had was het tijd voor een serieuze hike, namelijk de Roys Peak track. Ik had hier al vele mooie foto’s van gezien maar ook gehoord dat het behoorlijk afzien is: 3 uur lang steil omhoog lopen, en daarna weer terug. En ja, het was afzien! Ik liep de tocht samen met Amerikaanse Lisa die gelukkig om hetzelfde niveau zat. Al na 10 min lopen waren de uitzichten waanzinnig en het werd alleen maar beter. Halverwege de klim werd het ineens heel bewolkt en zagen we niks meer. Maarja, toch maar hopen dat het zou opklaren en gewoon doorlopen. Toen we op het uitzichtpunt waren aten we lunch en begon het op te klaren. Jeej! Wat een uitzicht! Het was hel maar het was het zeker waard!

image
Roys Peak

image

image

image
En weer naar beneden...

Na nog een dag afzien met spierpijn pakte ik de bus naar Queenstown. Queenstown ligt ook aan een meer tussen de bergen dus de uitzichten zijn weer goed te doen. Daarnaast wordt dit de ‘adventure capital of the world’ genoemd omdat je hier echt elke extreme sport kan doen die je maar kan bedenken. Bungee jumping is hier zelfs uitgevonden! Leuk maar ook allemaal duur en ik m’n portie adrenaline al gehad met m’n skydive. Na een dagje hangen in de stad was het wel weer tijd voor een kleine klim. Ik liep de Tiki trail, een klim door het bos naar een mooi uitzicht over de stad. Je kan ook met de Gondola omhoog maar wandelen is gratis. Van het geld dat ik uitspaarde kon ik daarna een Ferg burger halen. Dit zou de lekkerste burger ter wereld zijn! Ik hoorde dat ze onlangs zijn verslagen door een Hamburger in New York maar hij was nog steeds heerlijk!

image
Uitzicht vanaf de berg
image
Queenstown
image
Queenstown

Na een paar dagen in Queenstown ging ik verder naar het zuiden naar Te Anau en Milford Sound. Dit is een fjord, omringd door hoge steile rotsen. De beste manier om dat te zien is natuurlijk met een boot en dus deed ik een boottocht. Het weer was goed (met 7 meter!! regenval per jaar is dat dus geluk hebben) en we zagen al na 10 min een groepje dolfijnen zwemmen! Die worden niet elke dag gespot dus dat was leuk. Het was weer een supermooie omgeving en de boot ging vlak langs/onder de watervallen.

image
Mirror lake
image
On the road
image
Dolfijnen
image
Milford sound
image
Ter zee

image

Na deze tocht ging ik via Queenstown weer verder naar het noorden, naar Mt Cook. Het is de hoogste berg van NZ en tijdens m’n skydive had ik hem al goed kunnen zien. Nu waren we aan de andere kant van de berg. Op Koningsdag geen feestje dit jaar maar wel een supermooie wandeling door de valley naar Mt Cook. En op de terugweg pakten we nog even een sunsetje mee.

image
Uitzicht onderweg Lindis pass
image
Mt Cook

image

image

image

Gisteren ben ik doorgereisd naar Lake Tekapo. Jaja, weer een meer! Gisteren hier weer een mooie wandeling gemaakt met superuitzichten en vandaag een chill dagje.

image
LakeTekapo

image

Ik ben van plan om nog heel even verder te reizen en dan op zoek te gaan naar werk. Het is inmiddels ruim 3 maanden geleden dat ik Amsterdam verlaten heb dus het wordt ook wel tijd.

Ik hou jullie op de hoogte!

image
Goodmorning!

7 thoughts on “Ter land, ter zee en in de lucht!

 • 29 april 2016 at 4:50 AM
  Permalink

  Moes!

  Gaaf dat je weer bent wezen skydiven en de natuur is echt waanzinnig mooi zeg. Wel weer terug komen he 😜. Zuid-Afrika.. Alweer zo lang geleden? Gelukkig kunnen we er een jaar afhalen, beginnen al echt oudjes te worden 😉 Heel veel plezier mop!

  Reply
  • 29 april 2016 at 4:52 AM
   Permalink

   Hahaha ohja 9 jaar! Time flies!

   Reply
 • 29 april 2016 at 5:44 AM
  Permalink

  Linda
  Wat ziet het er allemaal weer prachtig uit. Supermooi die natuur daar.
  En wat doe je lekker veel😜
  Geniet!!
  Liefs xxx

  Reply
 • 29 april 2016 at 7:59 AM
  Permalink

  Linda je bent weer goed bezig.

  prachtige foto’s en maar lekker blijven genieten.

  Groeten van Piet Hein en Roelie

  Reply
 • 29 april 2016 at 10:13 AM
  Permalink

  Alweer 3 maanden weg maat de verhalen worden er echt niet minder om! Wow die skydive, echt te gek zeg! En geweldige verhalen en foto’s weer… grappig want ik herken veel plaatjes, omdat mijn ouders vorig jaar een maand in NZ zijn geweest! Geniet van deze geweldige tijd Linda! Liefs Rianne

  Reply
 • 29 april 2016 at 12:17 PM
  Permalink

  Linda wat een mooie reis en wat mooie foto,s ,en een geweldig verhaal,geniet er maar lekker van..
  Veel liefs van opa en oma.

  Reply
 • 29 april 2016 at 5:37 PM
  Permalink

  Supervet dat je bent wezen skydiven! En hele mooie foto’s weer, ziet er top uit, lekker genieten!

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *